CLÀSSICA / CONCERTS / MÚSICA

Cicle de Concerts de Primavera “Estranyes Parelles”. Un hivern a Mallorca

Divendres 20 de maig a les 20h, Un hivern a Mallorca dins el Cicle de Concerts de Primavera al Foment Vilanoví Estranyes Parelles. Preu: 15€ (socis: 10€).

 

Cicle de Concerts de Primavera

Estranyes Parelles

25 de març / 20 de maig / 26 de juny

 

 

Presentació

 

Què és el romanticisme musical? És, potser, arribar a explicar les coses més transcendents de la manera més íntima i narrar allò més senzill desenvolupant grans formes. És, també, explicar en música com l’amor i la mort es donen la ma, i aparellar desig i felicitat amb sofriment. És, en definitiva, resseguir els abrandats camins de tantes estranyes parelles i altres amistats perilloses que donaran vida a aquest cicle, a través de les seves cartes, de les cròniques de viatges i, sobretot, a de les músiques més íntimes del 1800: les que ens faran entrar a fons en l’univers existencial, sentimental, de Robert i Clara Schumann o d’Alma  Mahler-Werfel, passant per damunt de la guerra inventada per teòrics i crítics entre Johannes Brahms (tan incondicional de Clara) i Richard Wagner; perquè parlarem d’amors i no de guerres, d’històries d’amor que, bellament i tristament ens poden ajudar a dibuixar el sentit tràgic de tot allò que crea l’artista romàntic: és així com explicarem en música i, també, a través de la paraula escrita, l’essència dels amors entre Mathilde Wesendonck i Richard Wagner, amors trufats d’un incessant dolor però font d’inspiració, melodia infinita, per a l’artista més colossal del segle XIX. I és a través d’aquest caminoi tempestuós com recrearem, en forma d’acció musical, el particular viatge d’hivern de Frédéric Chopin i George Sand fins la cartoixa de Valldemossa, a Mallorca. Estranyes parelles, sí, o, qui sap si són només   els nostres ulls i el no poder-les mirar sense un posat arrogant, des d’una endiumenjada i freda distància! Històries d’amor, de mort, de guerra. Les històries més íntimes, les històries de l’ànima.

 

Palmira Tamarit, directora del cicle

 

Un hivern a Mallorca

 

Viatge romàntic a través dels textos de George Sand i Santiago Rusiñol, les veus de la terra i la música de Fréderic Chopin.

 

Miquel Esquinas, piano i Frederic Chopin
Helena Tajadura, mezzo-soprano i dona de Valldemossa

Concepte de l’acció musical: Palmira Tamarit

 

Programa

Dels Dreikonzerstücke.
Allegro assai.
Allegretto
FRANZ SCHUBERT

Cançó des batre (tradicional de Mallorca)

Preludi nr. 20 en do menor de l’Opus 28
FRÉDÉRIC CHOPIN

Cançó de bressol per adormir un nin (tradicional de Mallorca)

Preludi nr.4 en mi menor de l’Opus 28
FRÉDÉRIC CHOPIN

Un brotet de Taronger (tradicional de Mallorca)

Vals nr. 19 en la menor
FRÉDÉRIC CHOPIN

Cançó de bressol per adormir una nina (tradicional de Mallorca)

Estudi nr.1 en La bemoll major de l’Opus 25
FRÉDÉRIC CHOPIN

Parado de Valldemossa (tradicional de Mallorca)

Estudi de concert S144 ‘Un Sospiro’
FRANZ LISZT

 

Helena Tajadura, mezzo-soprano.

Inicia la seva formació musical a l’Escola IPSI de Barcelona, amb estudis de piano, teoria musical i cant coral. Formarà ben aviat part del Cor Vivaldi i, més endavant, del Cor Jove de l’Orfeó Català, així com del Cor Jove Nacional de Catalunya (sota la direcció de Pere-Lluís Biosca), entre d’altres. Durant aquests anys rep classes d’Elisenda Arquimbau i Eulàlia Fantova.

Actualment cursa el Grau en Ensenyaments Superiors Artístics de música en l’especialitat d’Interpretació de Cant Clàssic i Contemporani a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb la professora Mireia Pintó. És membre també del Cor de cambra Noctes, amb direcció de Maria Mauri, i del cor Bachcelona Akademie, dirigit per Lluís Vilamajó.

Complementàriament, l’any 2020 es gradua en el Grau de Ciències Biomèdiques per la Universitat de Barcelona.

 

Miquel Esquinas Martínez, piano

Neix a Tortosa l’any 2000, on inicia estudis de piano amb Inés Reguero, finalitzant el Grau Professional al Conservatori de la seva ciutat amb Premi Extraordinari en la seva especialitat. L’any 2018 és admès al Conservatori Superior de Música del Liceu, dins la classe del professor Daniel Ligorio.

Ha participat en diversos cursos de formació, destacant el Curs Internacional de Ripoll (on obtingué beca com a jove promesa) o la “Ticino Music Academy”  i la “Jiri Hlinka Klavierakademiet; també ha rebut classes i consells de diversos professors de renom com ara  Leif Ove Andsnes, Ulrich Koella, Alba Ventura, Christopher Park, Kristian Hanland , Andrea Lucchesini, Akiko Ebi o Marco Rizzi, Albert Guinovart, Jiri Hlinka o Salvatore Accardo. Des dels 10 anys, ha participat en diversos concursos, obtenint diversos guardons: Concurs Joves intèrprets de Conservatori de Girona, el Concurs de Música de Cambra Higini Anglès o els Premis de Lied Conxita Badia.. Toca habitualment arreu de Catalunya i ha participat al Festival Internacional de música de Ripoll, al festival Ticino Musica (Lugano, Suïssa), a l’Accademia Perosi (Italia), al Schloß Zell an der Pram (Austria) a les Rekstensamlingene (Noruega), entre d’altres. Forma duo amb la violinista Elisa Scudeller des de l’any 2021. Des de l’any 2018 forma part del Cor Jove de l’Orfeó Català. L’any 2019 va debutar com a director dirigint l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 a la cloenda del curs de direcció Festival Seu d’Ègara, on va rebre classes de mestre Xavier Puig.

 

Un agraïment especial a Romà Escalas,

pel seu assessorament sobre repertori tradicional de Mallorca

 

Proper concert del Cicle de Concerts de Primavera – Estranyes Parelles

    • Gaudium o l’Art d’estimar 26 de juny de 2022, 19h.

       

      Una serenata a l’entorn de la vida i l’obra d’Alma Mahler-Werfel.

       

      Èlia Farreras-Cabero, soprano

      Hug Vilamala, piano

 

 

 

Programa de mà i més informació (PDF)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.