CLÀSSICA / CONCERTS / MÚSICA

I Cicle de Música de Cambra al Foment

Dissabte 29 de juny a les 21hNomés qui coneix l’enyor dins el I Cicle de Música de Cambra al Foment. Preu: 12€ (socis: 10€). El dissabte 13 de juliol també a les 21hViena, Barcelona, New York: el gran viatge. Amb el patrocini de ERSM Corredoria d’assegurances.

I Cicle de Música de Cambra al Foment

29 de JUNY / 13 de JULIOL

De mar a mar: Serenates romàntiques

Presentació

Neix un cicle que vol donar relleu a la simbiosi entre un espai vuitcentista únic, el Foment Vilanoví, i un repertori d’obres en format cambrístic, íntim, que puguin vincular el romanticisme musical, especialment l’alemany amb compositores i compositors catalans dels segles XIX i XX. Sempre, des d’una idea central: la de l’itinerari imaginat, del paisatge enyorat o viscut, nord enllà, creuant l’oceà per fer les Amèriques o dibuixant músiques que ens fan quasi tocar els sons, la llum, la flaire de les nostres platges. De mar a mar.

Maria Rosa Tamarit Sumalla, directora artística

 

Dissabte 29 de juny, 21h

Només qui coneix l’enyor

Maria Rosa Tamarit Sumalla (soprano)
Frederic Schikora Tamarit (baríton)
Miquel Esquinas (piano)

El recital de lieder i cançó catalana Només qui coneix l’enyor desgrana l’itinerari imaginari, vital, melangiós i sensitiu que van generar, durant el Romanticisme, l’enyor de mar i l’evocació idealitzada dels paisatges mediterranis. Aquest desig es va fer present en l’obra de Goethe o dins les cròniques de viatges dels Humbolt i Georges Sand, inspirant Franz Schubert, Hugo Wolf o Robert Schumann, entre altres. A les terres on floreixen llimoners, amplificades en música pel compositors que van recrear la melangia desesperada de Mignon, hi contraposarem les obres de músics que han fet de la claror meridional un motiu inspirador recurrent.

Amb la presència intermitent del personatge de Wolfgang von Goethe Mignon, icona de l’enyor a través del qual es recrea una infantesa robada, aquest recital inclourà obres per a piano, lieder i duets de Franz Schubert, Robert Schumann, Félix Mendelsohn-Bartholdy, Hugo Wolf, Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Matilde Salvador, generant un discurs visual i sonor d’arrel vuitcentista, empeltat d’impressionisme en el cas de Salvador i Mompou i amarat d’una llampant exuberància modernista, quan es tracta de l’obra de Toldrà.

PROGRAMA

I

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY (1809-1847) Dos duets
            Herbstlied Herbstlied (Karl Klingemann)
            Abschiedlied der Zugvögel (August H. Hoffman von Fallersieben)

ENRIC GRANADOS (1867- 1916)
            Epíleg de les escenes romàntiques per a piano sol

FREDERIC MOMPOU (1893-1987) El Combat del Somni (Josep Janés)
            Damunt de tu només les flors
            Aquesta nit un mateix vent
            Jo et pressentia com la mar

FRANZ SCHUBERT (1797-1828)
            Der Neugierige
            Des Baches Wiegenlied
                   (Wilhelm Müller, Die schöne Müllerin)

HUGO WOLF (1860-1903)
            Anakreons Grab (Goethe)
            Das verlassene Mägdlein (Eduard Friedrich Mörike)
            Lied der Mignon (Goethe)

II

FRANZ SCHUBERT (1797-1828)
            Gute Nacht
            Der Wegweiser
                   (Wilhelm Müller, Winterreise)
            Lied der Mignon
                   (Wolfgang von Goethe)

MATILDE SALVADOR (1918-2007) Dues cançons de bressol
            Nana del sueño
            Nana del mar
                   (Carmen Conde)

EDUARD TOLDRÀ (1895-1962)
            Canticel (Josep Carner)
            Cançó de grumet (Tomàs Garcès)

ROBERT SCHUMANN (1810-1856) Dos lieder (Liederkreis) i dos duets
            Auf einer Burg
            Zwielicht
                   (Joseph von Eichendorff, Liederkreis op.39)
            Wiegenlied (Friedrich Hebbel)
            Familien-Gemälde (Anton Alexander, Graf von Auersperg)

Rosa Tamarit Sumalla es va iniciar en el món de la música a l’Orfeó Lleidatà i al Conservatori de Lleida. Obté el Primer Premi Joan Massià i el Premi d’Honor de Grau Superior de Cant al Conservatori del Liceu, on va estudiar amb Carmen Bustamante i Manuel García Morante. Guardonada amb diverses beques (Diputació de Lleida, Agustín Pedro y Pons, Schola Cantorum Basiliensis) estudia un Postgrau a la Schola Cantorum Basiliensis amb René Jacobs i Richard Levitt i direcció de cor amb Hans-Martin Linde. Doctorada en Història de l’Art per la UdL(on també fou professora) sota la direcció de Ximo Company i Xosé Aviñoa, és actualment professora d’Història de la Música i l’Espectacle a la URV i directora del Laboratori Lettere in musica. Ha format part de nombrosos grups de recerca d’àmbit internacional vinculats a la UB, UAB i UNAM, coordinat des de la URV el Màster Interuniversitari en Música com a Art Interdisciplinària i publicat diversos articles científics i divulgatius, a més a més d’un llibre, sobre la figura de Maria Magdalena entre el Renaixement i el Barroc. Com a cantant ha treballat amb directores i directors de reconegut prestigi arreu de l’Estat espanyol, a França, Andorra, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Mèxic, EEUU i Luxemburg. Amb Jordi Sabatés, va editar un CD amb música del mateix compositor i poemes de Màrius Torres, Enllà passa l’amor, enllà però no tant. També ha enregistrat per la SWDR, SDR, Ràdio 2 i Catalunya Música. Ha estat en diverses ocasions professora convidada de la Universidad Veracruzana (Xalapa, Mèxic) i del Keene State College (NH, USA), on ha participat en interessants projectes artístics com a cantant i com a professora.

Nascut l’any 2000 a Vilanova i la Geltrú, Frederic Schikora Tamarit inicia els seus estudis musicals al Conservatori de Tarragona l’any 2005 en l’especialitat de piano amb Anna Cester i posteriorment amb Jordi Soler i David Puerto. Va guanyar el Primer Premi de Composició Xavier Gols 2012. Ha rebut classes particulars del pianista Alfons Escué. L’any 2016 entra al Cor Jove de l’Orfeó Català, sota la direcció d’Esteve Nabona, on comença les classes de cant amb Esteve Gascón, passant després a ser alumne de David Hernández. Recentment ha ingressat a la Hochschule für Musik Hanns Eisler de Berlín, on cursarà un grau superior de cant formant part de la classe del professor Scot Weir. Ha estat seleccionat per formar part del World Youth Choir 2019 (Cor Jove Mundial), per la sessió d’aquest estiu a França i Portugal. Col·labora habitualment amb el Laboratori d’Antiga Lettere in musica i amb el Kirchenchor von Hausen a Obertshausen (Alemanya). Aquest any ha obtingut el Grau Professional al Conservatori de Vilanova i la Geltrú, on ha estat alumne de la pianista Lluïsa Morán.

Miquel Esquinas Martínez, nascut a Tortosa l’any 2000 comença els seus estudis als 5 anys al conservatori de la seva ciutat natal amb Inés Reguero i, més tard, realitza la prova d’accés i és admès al conservatori de grau professional integrat al mateix centre. L’any 2018 hi obté el Premi extraordinari en l’especialitat de piano. Aquest mateix any és admès al Conservatori Superior del Liceu, on estudia actualment amb el professor Daniel Ligorio. Ha participat en diferents cursos de formació com el Curs de Música de la Càtedra de Cervera, el Curs Internacional de Música de Ripoll edicions XVII, XVIII, XIX i XX (en les dues últimes ha estat becat com a millor estudiant del curs i com a jove promesa respectivament) o les Austrian Masterclasses a Zell an der Pram, Àustria (en les quals va estar seleccionat per tocar en la gala de clausura). Ha realitzat classes amb diferents professors de renom com Daniel Ligorio, Jordi Masó, Alba Ventura, Georg Steinschaden o Rafael Salinas entre d’altres. Va debutar com a concursant de piano amb 10 anys, obtenint premis en diversos concursos, com a solista i com a músic de cambra. Cal destacar premis al Concurs Joves intèrprets del Conservatori de Girona (2017), Concurs St. Anastasi a Lleida (2014, 2017), Concurs de Música de Cambra Higini Anglès (2014) i Premi Infantil de Torroella de Montgrí (2011). També ha participat en dues ocasions en l’ESMUC piano fòrum. Ha realitzat diversos recitals i concerts arreu Catalunya com a solista i amb diverses formacions de cambra, majoritàriament amb cantants. Des de l’any 2018 és membre del Cor Jove de l’Orfeó Català actualment i també ha format part del cor de cambra Tyrichae.

 

Amb el patrocini de:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.