OBRES TEATRE / TEATRE

Teatre: “La idea d’Europa”

En ocasió de la celebració de la Setmana d’Europa 2019, el Foment Vilanoví ha tingut el privilegi de participar a la iniciativa de EUROM (European Observatory on Memories) de difondre La idea d’Europa, del reconegut filòsof i escriptor francès George Steiner en la versió que l’actor i creador català Òscar Intente va adaptar en format conferència musical. Eurom ha escollit per a la difusió una localitat no capital de cada una de les quatre províncies catalanes: Solsona, Valls, Banyoles i Vilanova i la Geltrú. I dins de Vilanova, tenim l’orgull de fer-vos partícips que l’entitat escollida ha estat el Foment. La gira està marcada per la creació del Consell d’Europa, el 5 de maig de 1949, i la declaració de Robert Schuman que va establir la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA) el 9 de maig de 1950. També hi participen l’Oficina del Parlament Europeu, la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i la Comissió Europea a Barcelona.

La funció tindrà lloc el divendres 10 de maig a les 21h i comptarem per a la presentació amb Sergi Barrera, cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. L’entrada és gratuïta.

L’ESPECTACLE

L’interpreten Òscar Intente, acompanyat per l’acordionista Ferran Martínez.

Un personatge, una mena de rodamón que pot ser de qualsevol lloc, explica a un músic -i als espectadors!- la seva idea d’Europa. El músic l’escolta i l’acompanya -o dialoga- amb el seu acordió. És la forma que Intente ha escollit per explicar la conferència que va pronunciar George Steiner al Nexus Institute d’Holanda l’any 2004. El que va dir va ser tan impactant, que “algú va editar un llibre i es va traduir a diversos idiomes”, diu Intente. El llibret va anar a parar a les mans de l’actor i, passat un temps, continuava reflexionant sobre el que hi deia: “Vaig començar a pensar com la podria portar al teatre. Una conferència té un públic concret i podria avorrir, ja que té ingredients per ser-ho: surten molts noms, moltes ciutats… Però hi ha un moment en què el públic se sent interpel·lat directament. Steiner té necessitat de incitar al coneixement, és un savi i sap com fer-ho”, continua.

L’actor ha tret ferro a l’erudició de la conferència situant-la en un bar i amb un captaire de protagonista. El bar és casa de tothom i parla de moltes coses que interessen la gent. A partir d’aquí, Intente, a poc a poc i sense avisar, s’ha anat transformant en el captaire“Fem el viatge amb ell i ens explica el que ens està passant ara mateix i aquí. No és pamfletari perquè no vol donar respostes. Europa és una suma de diversitats, de llengües, de cultures… i la diversitat és un bé a preservar. Europa té sentit si viatgem, com ho fa un captaire. Europa és confusió però Steiner parla de manera diàfana i clara”.

La idea d’Europa es va estrenar el 2010 i encara no s’ha aturat. Ha recorregut els principals escenaris de Barcelona i Catalunya. A tall d’exemple, s’ha vist, entre molts altres llocs, a la Biblioteca de Catalunya, Teatre Romea, Sala Beckett o a la Universitat Pompeu Fabra.

Trobareu més informació a l’enllaç: https://ec.europa.eu/spain/barcelona/events/la-idea-deuropa-en-vilanova-i-la-geltr%C3%BA_ca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.